Future Combat Air System (FCAS) programı, 6. nesil bir savaş uçağı tasarlamak ve inşa etmek için Almanya, Fransa ve İspanya tarafından geliştirilmektedir…
ABD Hava Kuvvetlerinin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) ve İngiltere/İtalya/Japonya Küresel Savaş Uçağı Programı (GCAP-TEMPEST) gibi ilgili savaş uçağı programlarına benzer şekilde FCAS, entegre sistemlerden oluşan bir paket kullanan ağ bağlantılı yaklaşıma sahiptir.
Program, Uzaktan Taşıyıcılar (RC) adı verilen otonom hava platformlarıyla birlikte çalışacak hava, yer, uzay ve siber alanlardaki tamamlayıcı varlıklarla bulut tabanlı bir veri bağlantısı üzerinden iletişim kuracak Yeni Nesil Avcı Uçağını (NGF) kapsamaktadır.
FCAS Programının birincil hedefi, ortak ülkelerin her biri için gelişmiş bir yeni nesil avcı uçağı üretmektir.
Eurofighter Typhoon ve Dassault Rafale uçaklarının yerini FCAS savaş uçaklarının alması bekleniyor.
Proje, artırılmış gerçeklik unsurlarını da içerecek şekilde ileri teknolojileri barındırmaktadır.
FCAS, temel bir Yeni Nesil Silah Sistemi (NGWS) etrafında toplanacak.
Bu FCAS ile birlikte, “Savaş Bulutu” adı verilen bir veri bulutu aracılığıyla uzay, hava, kara, deniz ve siber uzaydaki diğer sistemlere bağlı İnsansız Uzaktan Sistemlerle birlikte çalışacak.
FCAS Savaş Uçağının 2040 yılına kadar operasyonel duruma gelmesi planlanıyor, ancak bu hedef muhtemelen aşırı iyimser.
FCAS Programı, ilk olarak 2017 yılında Almanya ve Fransa tarafından duyuruldu.
2018 yılında, Alman ve Fransız hükümetlerinin anlaşmasının ardından, Dassault Aviation ve Airbus FCAS projesine liderlik edeceğini ve birincil geliştirmenin Dassault tarafından yapılacağı açıkladı.
2019 Yılında İspanya, üçüncü katılımcı olarak Fransız-Alman programına katıldığını açıkladı.
Üç uluslu program öncelikle FCAS olarak anılırken, İspanya tarafında Système de Combat Aèrien Futur (SCAF) olarak markalaştırıldı ve genellikle FCAS/SCAF olarak gruplandırıldı.
Program, Almanya ve Fransa’nın Dassault ve Airbus ile sözleşme imzalamasının ardından 2020 yılında FCAS üzerinde çalışmaya başlamak için 18 aylık sözleşme ile Aşama 1A başladı.
Kısmen yüklenici anlaşmazlıklarından kaynaklanan bir gecikmenin ardından, 2022 yılında her ülkeden ek yüklenicilerin eklendiği Aşama 1B sözleşmesi imzalandı ve 2025 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
Şu anda FCAS Program Yetkilileri üretimin 2030 yılında gerçekleşmesini planlamaktadır.
İlk finansman Almanya ve Fransa tarafından 2019 yılında 2 yıllık Ortak Konsept Çalışmaları (JCS) kapsamında Dassault ve Airbus’a 65 milyon Euro olarak tahsis edildi.
Ardından, 2020 yılında Faz 1A demonstratör geliştirme sözleşmesi kapsamında 77,5 milyon Euroluk fon sağlandı.
Üç ülke bir sonraki adımını 2022 yılında Faz 1B demonstratör bileşeninin 3.2 milyar Euro ile ortaklaşa finanse edilmesiyle başlattı.
Böylesine karmaşık ve pahalı bir girişim için genel program maliyetleri tahmin edilebilir, ancak Fransa daha önce tüm ortaklar için toplam 50-80 milyar Euroluk bir yatırım öngörmüştü.
Mevcut tahminler toplam geliştirme ve üretim maliyetlerinin 100 milyar Euroyu aşacağını öngörmektedir.
FCAS Programı, çeşitli proje bölümlerine atanan ve giderek büyüyen bir yüklenici listesiyle gerçek anlamda bir Avrupa konsorsiyumunu temsil ediyor.
FCAS ilerlemesi şu anda Dassault Aviation, Airbus, Indra ve EUMET ana yükleniciler olarak hizmet verdiği ve 3 ülkenin her birinden alt yüklenicilerin tedarik edildiği Faz 1B aşamasında yer almaktadır.
Bu aşama 9 farklı teknoloji sütunu veya etki alanı etrafında düzenlenmiştir : NGWS, NGF, NGF çift motor, insansız sistemler (RCs), Savaş Bulutu (CC), Simülasyon, Sensörler, Düşük Gözlemlenebilirlik (stealth) ve Ortak Çalışma Ortamı (CWE).
Ana yüklenicilerin yanı sıra ekipte ITP (İspanya), MBDA (Fransa ve Almanya), SATNUS (İspanya), Thales (Fransa) ve FCMS (Almanya) de yer alıyor ve her biri dağıtılan görevleri yerine getiriyor.
FCAS, iç gerilimler nedeniyle zaman zaman sallantıda görünse de, programın kapsamı ve çok uluslu yatırımlar bu çabayı başarılı bir hale getirebilir.
FCAS, her ülkenin 4.5 nesil Typhoon ve Rafale avcı uçaklarının halefi olarak hizmet vereceğinden, Almanya ve Fransanın FCAS Programından aslan payını almasını tahmin edilmektedir.
Fransa’nın daha ilerici ihracat politikası ile Almanya’nın silah satışları konusundaki daha katı görüşleri arasında olası sürtüşmelere işaret eden ilk raporlara rağmen, FCAS Programına ilişkin ihraç edilebilirlik ayrıntıları belirsizliğini korumaktadır.
Bununla birlikte, program yetkilileri FCAS için ortak bir ihracat stratejisi üzerinde anlaşmaya varma arzusunun paylaşıldığını belirtmişlerdir…
EDİTORYAL UYARI : ULUSAVUNMA.COM İÇERİKLERİNİN BELİRLİ BİR BÖLÜMÜ VEYA TAMAMI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN ALINTILANAMAZ VEYA KOPYALANAMAZ!