İtalya, Fransız Safran’ın önemli bir İtalyan savunma ve havacılık şirketini satın alma teklifini engelledi ve kaynaklar bu tür satışları onaylamaktan kaçınmanın bir nedeni olarak dünya genelindeki çatışma durumunu gösterdi…
İtalya, Eurofighter uçağı için parçalar üreten Microtecnica’nın alımını, kendisine stratejik firmaların denizaşırı alıcılar tarafından satın alınmasını engelleme hakkı veren Altın Güç (Golden Power) olarak adlandırılan mevzuatını kullanarak durdurdu.
Şu anda ABD firması Collins Aerospace’e ait olan Microtecnica, Safran’ın 1,8 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alacağı Collins’in uçuş kontrolleri işinin bir parçası.
İtalyan hükümet kaynakları, planlanan satışın dünya genelinde çatışmaların ve siyasi gerginliklerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğini ve İtalya’nın silahlı kuvvetlerine önemli parçaların tedarikinin güvenliğinden endişe duyulduğunu söyledi.
Microtecnica’nın Safran’a satışının böyle bir riske yol açabileceğini sözlerine ekleyen kaynaklar, konuyu basınla tartışma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştular.
Kaynaklar, Almanya’nın her iki ülkenin de üretip kullandığı Eurofighter uçaklarına parça tedariki konusundaki endişelerini İtalya ile paylaştı.
Fransız merkezli savunma sanayi devi Safran CEO’su Olivier Andriès ise karara şaşırdığını söyledi.
Safran CEO’su Olivier Andriès, “Eurofighter’ı adil bir şekilde desteklemeyeceğimiz ya da öncelik vermeyeceğimiz gibi niyetlerimiz hakkında en kötü varsayımlarda bulunuyorlar. Eurofighter’ın ve çeşitli iştirakler aracılığıyla diğer İtalyan savunma programlarının tedarikçisi olduğumuz için bu biraz ironik bir durum.” dedi.
İtalya’nın kararı, İtalyan savunma şirketi Leonardo’nun CEO’su Roberto Cingolani’nin Avrupa’da daha fazla endüstriyel ittifak oluşturmak istediğini söylemesinin ardından geldi.
Altın Güç yasası hakkında bilgi sahibi bir kaynak Defense News’e yaptığı açıklamada, İtalya Savunma Bakanlığı’nın Microtecnica satışının durdurulması kararıyla yakından ilgilendiğini söyledi…
Defence News