CATOBAR Ve STOBAR : İki Tip Uçak Gemisi Arasındaki Fark Nedir?

Uçak gemileri aslında denizde yüzen hava üsleridir. Güvertelerinde ağırlıklı olarak savaş uçakları görev yapar…

Kara saldırısı, havadan havaya muharebe, gemi karşıtı ve deniz saldırısı, istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevleri gibi çeşitli rolleri yerine getirirler.

Bir uçak gemisi asla tek başına çalışmaz. Ona muhripler, fırkateynler, denizaltılar eşlik eder.

STOBAR Ve CATOBAR Tipi Uçak Gemileri

Bu ikisi bir uçağın uçak gemisinden kalkmasına yardımcı olan sistemlerdir. Temel olarak uçak gemisinin güvertesindeki pist küçüktür. Bu nedenle uçaklar sadece kendi motorlarının ürettiği itme gücünü kullanarak havalanamazlar.

Kısa bir pistten havalanmak için ekstra yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yardım STOBAR ve CATOBAR sistemleri tarafından sağlanır.

STOBAR, (Kısa Kalkış Ancak Yakalamalı İniş) Bu tip taşıyıcılarda güvertenin ön kısmı bir kavis oluşturacak şekilde yükseltilir. Bu sistem, iniş sırasında kanca ve yakalama halatları kullanılarak durmalarının sağladığı bir sistemdir.

Buna ‘Ski-jump’ adı verilir. Böylece bir uçak pistin sonunda güverteden ayrıldığında, aynı düzlemde düz bir şekilde hareket etmez. Bunun yerine, bu kavis nedeniyle yukarı doğru fırlatılır. Bu, uçağın ilk dönemde yükseklik kazanmasına yardımcı olur.

Bu arada art yakıcılı uçak motorları gerekli itme gücünü üretmeye başlar ve uçuşunda stabilize olur. Burada uçak fırlatmak için kendi gücünü kullanır ve Ski-jump tarafından desteklenir.

CATOBAR, (Mancınık Destekli Kalkış Ancak Tutuklanmış Kurtarma) Bu sistemlerde uçak gemisinin güvertesi tamamen düzdür. Katapult’un çalışma mekanizmasını biliyoruz. Enerji içinde depolanır. Bu enerji serbest bırakıldığında kinetik enerjiye dönüşür. Bu sayede mancınığın üzerine yerleştirilen cisim hızla fırlatılır. Aynı mekanizma Uçak Gemilerinde de uygulanır.

Mancınıklar güvertenin altında bulunmaktadır. Uçağın ön tekerleği güvertenin üzerinde bulunan mancınığın hareketli kısmına yerleştirilir. Enerji serbest bırakıldığında, kısa bir mesafe ve sürede hareket eder ve büyük bir hıza ulaşır. Böylece Uçak, havalanmak için gerekli hız ile güverteden fırlatılır.

Mancınıklara güç sağlamak için iki tür sistem kullanılır. Biri buharla çalışan mancınıklar. Diğeri ise Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS).

Örnekler : USS Nimitz, USS Ronald Reagan gibi ABD Donanmasına ait uçak gemileri ve Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle.

Tutuklanmış Kurtarma Nedir?

Uçak gemilerindeki pist yine bir uçağın inebilmesi için çok kısadır. Bu nedenle tutuklu kurtarma tekniği kullanılır. Yüksek mukavemetli tutucu teller güverteye yerleştirilir.

Uçağın gövdesinin altında bir kuyruk kancası vardır. Böylece kuyruk kancası güvertedeki dört telden birine takılır. Bu sayede uçak kısa bir mesafede hızla yavaşlar. Uçak tüm telleri kaçırırsa, anında tekrar havalanır ve inişi yeniden dener.

STOBAR Sisteminin Avantajları

  • Geliştirilmeleri daha az maliyetlidir.
  • CATOBAR tipine kıyasla daha az sayıda mürettebat gerektirdiğinden kullanımı daha kolaydır.
  • Güvertede hareketli parça olmadığı için bakım maliyeti daha düşüktür.
  • CATOBAR gibi kuvvet üretmek için ek bir sistem gerekmez.

STOBAR Sisteminin Dezavantajları

  • Bu sistem, belirli bir sınırı aşan ağırlığa sahip uçakları fırlatamaz. Bu nedenle uçaklar faydalı yüklerinden ödün vermek zorunda kalmaktadır. Bu da uçağın silah ve yakıt taşıma kapasitesini sınırlamaktadır. Böylece menzil ve ateş gücü arasında seçim yapmak zorunda kalır.
  • STOBAR tipi uçak gemisi, uçuş operasyonlarını desteklemek için güvertede gerekli rüzgar hızını oluşturmak üzere belirli bir hızı korumak zorundadır.
  • AWACS gibi destek uçakları gerekli itme/ağırlık oranını sağlayamadıkları için kullanılamazlar.

CATOBAR Sisteminin Avantajları

  • Ağır faydalı yüke sahip uçakları fırlatabilir. Böylece uçak tam yükünü taşıyabilir ve tam potansiyelinde çalışabilir.
  • Düşük itme/ağırlık oranına sahip savaş uçağı olmayan uçakları fırlatabilir. Bunlar arasında E-2 Hawkeye gibi AWACS’lar da bulunmaktadır.
  • Uçak gemisinden fırlatılan uçaklar operasyonların etkinliğini büyük ölçüde artırırlar.

CATOBAR Sisteminin Dezavantajları

  • Yüksek geliştirme maliyeti.
  • Çeşitli karmaşık sistemleri çalıştırmak için daha fazla mürettebat gerektiğinden çalıştırması nispeten zordur.
  • Mancınıktaki çok sayıda hareketli parça nedeniyle bakımı pahalıdır.
  • Mancınık sistemlerine güç sağlamak üzere enerji üretmek için ilave sistemlere ihtiyaç vardır.

CATOBAR tipi uçak gemileri STOBAR tipi uçak gemilerine göre daha yetenekli görünmektedir, CATOBAR tipi uçak gemileri uçakların faydalı yükleri veya yakıt arasında seçim yapmadan tam potansiyeline ulaşabilmektedir.

CATOBAR sisteminin daha büyük uçak gemilerinde tercih edildiği görülmektedir, ancak uçak gemisi için hangi sistemin kullanılacağı, maksimum verim alınacak şekilde donanmanın ihtiyaçlarına göre seçilmektedir…

EDİTORYAL UYARI : ULUSAVUNMA.COM İÇERİKLERİNİN BELİRLİ BİR BÖLÜMÜ VEYA TAMAMI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN ALINTILANAMAZ VEYA KOPYALANAMAZ!

HAFTALIK BRİFİNG

Haftalık olarak gönderilen savunma politikası, bilgi raporları ve savunma sanayii bülteni için ücretsiz abone olun!