ALTAY Ana Muharebe Tankı Genel Özellikleri!

Altay, Türk silahlı kuvvetlerini modernize etme ve güçlendirme çalışmaları kapsamında geliştirilen modern bir ana muharebe tankıdır…

Tank, Kurtuluş Savaşı sırasında önde gelen bir ordu komutanı olan Orgeneral Fahrettin Altay’ın adını almıştır.

Altay Tankının geliştirilmesi, 2007 yılında Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) Otokar ile milli bir ana muharebe tankı tasarlamak ve geliştirmek için bir sözleşme imzalamasıyla başladı.

Proje, Türkiye’nin askeri teçhizat için dışa bağımlılığını azaltmayı ve savunma sektöründe kendi kendine yeterliliği teşvik etmeyi amaçlıyordu.

Altay Tankının ilk prototipi 2012 yılında tanıtıldı, ardından kapsamlı testler ve değerlendirmeler yapıldı.

2018 yılında BMC, Altay tankının seri üretim ihalesini kazanarak geliştirme aşamasından üretim aşamasına geçiş yaptı. O zamandan beri tank, yeteneklerini geliştirmek için çeşitli yükseltme ve iyileştirmelerden geçti ve en son versiyon seti test edilmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.

Altay tankı, geliştirilmeye başlandığı 2007 yılından bu yana hareket kabiliyeti, koruma ve ateş gücü açısından büyük ölçüde gelişti. Dünyanın en yeni ana muharebe tanklarından biri.

Altay, çeşitli çevre koşullarında yüksek performanslı muharebe için tasarlanmış modern bir ana muharebe tankıdır.

Sürücü gövdenin önünde, taret ortada ve güç ünitesi arkada olacak şekilde tankın tasarımı gelenekseldir. Dört kişilik bir ekip tarafından işletilmektedir.

Altay Tankının ateş gücü, STANAG 4385 mühimmatıyla uyumlu ve lazer güdümlü tank mühimmatlarını ateşleyebilen 120 mm L55 yivsiz ana toptan gelir. 40 mermilik mühimmat deposuna sahiptir.

Atış kontrol sistemi, 360° panoramik stabilize komutan periskopu, avcı-öldürme kabiliyeti, hassas optik stabilizasyon, otomatik hedef takibi ve lazer telemetreli TV/termal nişangah özelliklerine sahiptir.

Altay Ana Muharebe Tankının ikinci silahlandırması, 12,7 mm ve 7,62 mm makineli tüfekler veya 40 mm otomatik bombaatar ile silahlandırılabilen bir adet uzaktan kumandalı silah sistemini içermektedir.

Ana silahın sol tarafında eş eksenli olarak 7.62 mm eş eksenli makineli tüfek monte edilmiştir.

Altay, savaş alanındaki çeşitli tehditlere dayanacak şekilde tasarlanmış gelişmiş zırh korumasına sahiptir.

Zırh bileşimi ile ilgili belirli ayrıntılar güvenlik nedenleriyle kamuya açıklanmasa da, tankın kompozit zırh ve reaktif zırh sistemlerinin bir kombinasyonunu kullandığı bilinmektedir.

Bu zırh teknolojileri, güdümlü tanksavar füzeleri, roket güdümlü el bombaları ve kinetik enerji deliciler gibi bir dizi tehdide karşı gelişmiş koruma sağlar.

Tankın beka kabiliyeti, bir isabet durumunda mürettebatın şarapnel nedeniyle yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olan astar ve gelen tehditleri algılayabilen ve önleyebilen aktif koruma sistemi gibi ek özelliklerle daha da iyileştirilmektedir.

Altay ayrıca geliştirilmiş mayın koruma, lazer tespit ve uyarı sistemleri, muharebe alanı hedef belirleme cihazları, nükleer ve kimyasal tehdit tespit sistemlerini de içeriyor.

Altay Tankının en son versiyonu, 5 ileri ve 3 geri vitesli otomatik şanzımana akuple edilmiş 1.500 hp güç üreten BMC Power BATU V12 12 silindirli V tipi motordan güç alıyor. %30 geri hız ile 65 km/s ve arazide 45 km/s azami hıza ulaşabilir.

ALTAY ANA MUHAREBE TANKI ÖZELLİKLERİ

Maksimum Hız : 65 KM/SA

Arazi Hızı : 45 KM/SA

Hazırlıksız Sığ Sulardan Geçiş : 1,2 m

Hazırlıklı Derin Sulardan Geçiş : 2,2 M

Hazırlıklı Su Altı Geçişi : 4 M

Yan Eğim : %30

Tırmanma Kabiliyeti : %60

Maksimum Güç : 1500 BG Motor 12 Silindirli Elektronik Kontrollü Dizel

Transmisyon : 5 İleri – 3 Geri – Otomatik Kontrollü

Süspansiyon : Elektronik Kontrollü ISU Süspansiyon Birimleri Otomatik Palet Gergi

Çalışma Sıcaklığı : -32 °C / +52 °C

Mürettebat : Tank Komutanı – Nişancı – Doldurucu – Sürücü (4 Mürettebat)

HAFTALIK BRİFİNG

Haftalık olarak gönderilen savunma politikası, bilgi raporları ve savunma sanayii bülteni için ücretsiz abone olun!