Katar, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemi tedarik etmek üzere sözleşme imzaladığını açıkladı…
THAAD bataryalarının yanı sıra sözleşme, gelişmiş radar sistemleri, önleme füzeleri, komuta ve kontrol tesislerinin kurulumunu içermektedir.
Stratejik açıdan Katar tarafından THAAD sisteminin satın alması, Körfez güvenliğinde kilit bir oyuncu olarak rolünü geliştirme niyetine dair güçlü mesaj göndermektedir.
Bu hamlenin bölge genelinde savunma planlamasını etkilemesi ve diğer bölge ülkelerini kendi füze savunma stratejilerini ve kabiliyetlerini değerlendirmeye teşvik etmesi muhtemeldir.
Lockheed Martin tarafından geliştirilen THAAD, balistik füzeleri son aşamalarında, çarpışmadan hemen önce kinetik enerji kullanarak durdurmak ve imha etmek üzere tasarlanmış füze savunma sistemidir.
Geleneksel patlayıcı savaş başlıklarından farklı olarak THAAD vur-öldür yaklaşımını benimsemekte ve hedefle fiziksel olarak çarpışarak etkisiz hale getirmektedir.
THAAD Füze Savunma Sistemi, Kısa menzilli, orta menzilli ve orta menzilli balistik füzelere angaje olabilmektedir.
THAAD Hava Savunma Sistemi, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri son veya yeniden giriş aşamalarında vur-öldür teknolojisini kullanarak engellemek üzere tasarlanmıştır.
THAAD sistemi, yüksek değere sahip stratejik ya da taktiksel bölgeleri korumak için katmanlı savunma sisteminin üst kademesini oluşturmaktadır. THAAD füzesi atmosfer dışı ve atmosfer içi tehditleri engellemektedir.
THAAD sistemi, üretimin başlangıcından bu yana gerçekleştirdiği son 16 önleme testinde %100 başarı oranını korumuştur.
Etkili angajman menzili yaklaşık 200 ila 300 kilometredir, ancak bu belirli tehdit ve angajman koşullarına bağlı olarak değişebilir.
THAAD, işaretleme, gözetleme, tehdit sınıflandırma ve tehdit tanımlama için AN/TPY-2 yer tabanlı radar (GBR) kulanmaktadır…