Poseidon : Sınırsız Menzile Ve Nükleer Başlığa Sahip Rus Nükleer Torpidosu!

Poseidon, nükleer tahrik sistemine ve nükleer savaş başlığına sahip bir Rus İnsansız Sualtı Aracı (UUV) veya otonom torpidodur…

Esasen robotik bir Nükleer Torpido ya da sınırsız menzile sahip insansız sualtı aracıdır. Rusya, “Poseidon” olarak bilinen nükleer enerjiyle çalışan, çok uzun menzilli, nükleer savaş başlığına sahip torpidoların ilk setini üretmiştir.

Posedion Torpidosu Nükleer güç ile çalıştığı için neredeyse sınırsız .menzili bulunmaktadır. 20 M uzunluğa, 1,8 m genişliğe ve 100 ton ağırlığa sahip insansız sualtı aracı/Torpido saatte 200 km hıza ulaşabildiği tahmin ediliyor.

Sovyetler bu silahı 1989 yılında geliştirmeye başlamıştır. Ancak Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve Soğuk Savaş’ın sona ermesi nedeniyle nükleer silahsızlanma ışığında geliştirme durduruldu.

Ancak daha sonra Rusya’da geliştirilmeye devam edilmiştir. 2015 yılında bu silaha ilişkin bilgiler Rus Savunma Bakanlığı tarafından kasıtlı olarak açıklanmıştır.

Başlangıçta bu proje gerçek olamayacak kadar fantastik görünüyordu. Ancak 2016 yılında Pentagon raporları, Kanyon raporlama adını alan bu nükleer enerjili torpidonun varlığını doğruladı. Aynı yıl Rusya testlerini gerçekleştirdi.

2018 yılında Rus nükleer torpidosu resmi olarak Poseidon olarak adlandırıldı. Bundan önce bu silah Kanyon ve Status-6 da dahil olmak üzere çeşitli isimlerle biliniyordu.

2023 yılına kadar Rusya ilk parti Poseidon’ları inşa etti. Bu silahın 2027 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Bu silah hizmete girdiğinde Rusya yeni bir tür nükleer silah sevk sistemine sahip olacaktır. Rusya’nın bu nükleer torpido programı için önemli kaynaklar ayırdığı açıktır.

Poseidon denizaltılar tarafından taşınmak ve fırlatılmak üzere tasarlanmıştır. Ana rolü, uçak gemisi savaş grupları ve deniz üsleri gibi stratejik düşman hedeflerini vurmaktır. Poseidon hedeflerine yaklaşacak ve nükleer savaş başlığını patlatacaktır.

Bu torpido 2 MT patlama gücüne sahip bir nükleer savaş başlığı taşıyabilir. Ancak patlama gücünün daha yüksek olması da mümkündür. Diğer kaynaklar Poseidon’un konvansiyonel harp başlığı da taşıyabildiğini ileri sürmektedir. Savaş başlığının 1.5 m çapında ve 4 m uzunluğunda olduğu bildirilmektedir.

2019 yılında Rus ajanslar Poseidon’un süper kavitasyon kullandığını ve su altında 108 knot (200 km/sa) hıza ulaşabildiğini bildirmiştir. Bu sıradan torpidoların kat edebileceğinden çok daha hızlı.

Ancak daha yeni veriler Poseidon’un 54 knot (100 km/saat) hızla hareket ettiğini göstermektedir. Bu nükleer insansız hava aracı ayrıca tespit edilmekten kaçınmak için düşük hızlı bir gizlilik moduna sahiptir.

Rus kaynakları Poseidon’ların 1.000 metreye kadar derinliklerde çalışacağını ve bu sayede tespit edilmelerinin zorlaşacağını bildirmiştir.

Tipik derinlik 50 ila 100 m civarında olsa da, bu torpidonun tespit edilmesinin ve angaje edilmesinin çok daha zor olduğu Arktik buz örtüsü altında çalışabileceğine dair bazı göstergeler vardır.

Poseidon’ları fırlatmak için özel olarak inşa edilen denizaltı Belgorod’dur. Ana görevi Poseidon torpidoları taşımaktır. Belgorod 2019’da denize indirildi ve 2022’de Rus Donanması’nda görevlendirildi.

6 adet Poseidon torpido taşıyabilmektedir. Ruslar 2022’de Poseidon’u Belgorod özel amaçlı denizaltısından test amaçlı fırlatmayı denedi.

Ancak test teknik sorunlar nedeniyle başarısız oldu. Bu fırlatma testleri 2023 yılında aynı denizaltıdan başarıyla tamamlanmıştır. Rusya 2023 yılına kadar Belgorod denizaltısı için ilk parti Poseidon’ları inşa etti.

Rus Donanması 4 adet Habarovsk sınıfı nükleer enerjili denizaltı sipariş etmiştir. Bunlar diğer silahların yanı sıra Poseidon torpidoları taşımak üzere özel olarak tasarlanmıştır.

Bu sınıftaki her bir denizaltı 6 Poseidon taşıyacaktır. Öncü denizaltı 2014 yılında suya indirilmiştir. Rus Donanması’nda 2024 yılında hizmete alınması planlanmaktadır…

EDİTORYAL UYARI : ULUSAVUNMA.COM İÇERİKLERİNİN BELİRLİ BİR BÖLÜMÜ VEYA TAMAMI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN ALINTILANAMAZ VEYA KOPYALANAMAZ!

HAFTALIK BRİFİNG

Haftalık olarak gönderilen savunma politikası, bilgi raporları ve savunma sanayii bülteni için ücretsiz abone olun!